• Haberler
  • Ekonomi
  • Faiz sonrası yeni banknot şoku: Herkes 500 lira beklerken sızan yeni banknot büyük şok yarattı

Faiz sonrası yeni banknot şoku: Herkes 500 lira beklerken sızan yeni banknot büyük şok yarattı

Doların hızlı yükselişiyle beraber Türk Lirası'nın değeri sürekli eriyerek vatandaşların alım gücünü eritmesi, Merkez Bankası'nın yeni bir adım atmasına neden oldu. Uzun süredir gündemde olan yeni banknot basımı için son hazırlıklarını tamamlamak üzere olan Merkez Bankası, yakın bir zamanda yeni nakitleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. İşte detaylar...

Faiz sonrası yeni banknot şoku: Herkes 500 lira beklerken sızan yeni banknot büyük şok yarattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son dönemlerde yukarı yönlü hareketleri hız kazanan dolar kuru, bir süredir düşüşte olan Türk Lirası'nın daha da değer kaybetmesine sebebiyet verdi. Dolara bağlı olarak artan maliyetler vatandaşların alım güçlerine direkt olarak etki ederken dün açıklanan yüzde 34,04'lük asgari ücret zammi vatandaşların büyük bir kısmı tarafından yetersiz bulundu. Zammın açıklanmasının hemen ardından çok çeşitli sektörlerden yeni zam haberlerinin gelmesi, vatandaşların zamma yönelik endişelerini bir nevi haklı çıkardı.


Asgari ücret artışının ardından zam haberleri gelmeye devam ederken Türk Lirası'nın yaşadığı değer kaybının Merkez Bankası'nı harekete geçirmiş olduğu ileri sürüldü. Bir süredir kulislerden gelen bilgilere göre Merkez Bankası yeni banknotlar için harekete geçti ve henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da hazırlıkların son aşamasına geldi. Peki, yeni banknotlar ne zaman kullanılacak?

FARKLI BANKNOTLAR YOLDA

Türk Lirası'nın yaşadığı değer kaybı ile harekete geçtiği söylenen Merkez Bankası, son günlerde sık sık gündeme gelmeye başladı. Kulislerden gelen bilgilere göre Merkez Bankası 1000, 500 ve 2000 TL'lik banknotlar ile 10 TL'lik madeni para için çalışmalara başladı. Özellikle sosyal medyanın gündeminden düşmeyen bu iddialara göre yeni paralar mavi turkuaz renkte olacak.

YALANLAMIŞLARDI

Sosyal medya platformlarında "Paralar önümüzdeki hafta dolaşıma girecek" açıklaması yayılmaya devam edilirken yetkililerden konu ile ilgili olarak henüz resmi bir açıklama gelmedi. Türk Lirası'nın yaşadığı değer kaybı yeni banknot iddialarını güçlendirirken daha önce konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Güven Pado, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etmişti. Ayrıca o dönem Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Berat Albayrak da haberleri yalanlamıştı.

Yorumlar 1
Mesut 23 Haziran 2023 04:16

Maaşlar altına endeksli olsun her ay altın artışına göre verilsin zırt pırt zam zum derdi olmasın 5. 6 ay beklemesin insanlar. Yeni paralar çıkıncada tl nin aşağılanır gibi değer düşümü engellensin yabancı paramı kullanmaya yönlendiriyorsunuz milleti

Bakmadan Geçme